Loading Laddar...
 

Vägen till körkort

En vanlig fråga många ställer sig då de nyss tagit bilkörkort är; hur i hela friden har jag klarat mig utan körkort tidigare? Den påtagliga känslan av frihet, självständighet och för de yngre ett jättekliv in i vuxenlivet, är härlig. Det är dessutom lättare att få jobb med körkort, då många arbetsgivare har körkortskrav för att sålla bland de arbetssökande.

Sotenäs Trafikskola är beläget i både Sotenäs och Lysekil. Vi har den teoretiska undervisningen i båda kommunerna, även körlektionerna, men för det mesta i Lysekil eftersom körprovet äger rum där. Bor du i Sotenäs kan du få åka med oss och ibland övningsköra på vägen in till Lysekil på morgonen, detta är gratis.

 

  • Resan mot körkortet börjar med en introduktionsutbildning för handledare och elev, om man har för avsikt att övningsköra hemma. I samband med kurstillfället gör vi syntest för körkortstillståndsanökan. Vi rapporterar in syntestet till Transportstyrelsen digitalt. Om Ni inte har för avsikt att övningsköra hemma är ni välkomna att avtala tid för syntest på en tid som passar Dig.

 

  • Nästa steg är att söka just körkortstillståndet, även kallat "lämp" i dagligt tal. Detta görs lättast på www.korkortsportalen.se. Här skall även handledaren ansöka om handledartillstånd. Man kan ansöka tillståndet via blanketter som man beställer på körkortsportalen, men det tar längre tid att få sitt tillstånd på detta sätt. När eleven fått sitt tillstånd kan han/hon boka körlektion på trafikskola. För att kunna övningsköra hemma måste handledaren ha fått sitt tillstånd godkänt och klart. Handledaren måste vid övningskörningstillfället ha med sig sitt handledartillstånd tillsammans med legitimation.Vi uppmuntrar att mängdträna hemma, men det är inte alla körkortstagare som har möjlighet till detta, och då finns ju vi här till hjälp. När man kör hemma måste handledaren ha med sitt handledartillstånd och legitimation.

 

  • Nu kan det vara dags att skriva in sig hos oss på trafikskolan. Ni träffar oss antingen i våra lokaler i Lysekil på tisdagar, Landsvägsgatan 29 i Lysekil (mellan rondellen i centrum och Ica)  eller på måndagar kl.18,00 på Abbagården i Kungshamn då vi har teoripass där. Här kan man passa på att skriva in sig, få mer information och böcker. Passar det bättre en annan dag så hör av Er så bestämmer vi en tid då vi kan träffas. Man kan också få böcker skickat till sig om man bor långt bort. Våra elever får inloggning till elevcentralen så de kan öva på prov, dessa liknar Trafikverkets kunskapsprov och uppdateras med jämna mellanrum.

 

  • Körlektionerna kan göras i Sotenäs eller Lysekil. Eftersom man kör upp i Lysekil brukar den mesta körningen äga rum där. Alla elever har tillgång till vår lokal där man kan man vara mellan körningarna, låna mikron om man vill värma matlåda eller ta en kaffe. De elever som bor i Sotenäs, Brodalen, Brastad eller liknande, kan få åka med oss in till Lysekil på morgonen. Två av oss trafiklärare bor i Sotenäs och vi ska ju ändå åka dit. Vi brukar låta eleverna turas om att köra halva vägen, utan kostnad. Vi gör vårt bästa för att det ska bli så få körlektioner som möjligt givetvis, mängdträning hemma samt goda teorikunskaper främjar detta. 

 

  • De båda riskutbildningarna del 1 ("Riskettan") och del 2 ("Halkan") genomförs under utbildningens gång. Del 2 skall vara i slutet. Legitimation skall medtagas.

 

  • När utbildningen är klar, kursplanen genomförd och eleven kan ta sig fram riskmedvetet, säkert och självständigt är det dags för prov. Om ni kommer till oss i tid kan vi anpassa så att ni kan göra proven så nära t.ex. 18-årsdagen eller er deadline som möjligt. Kunskapsprovet görs antingen i Vänersborg, Trestad Center eller i Uddevalla, Kuröds industriområde. Provet innehåller 65 frågor, men det är 70 frågor som ska besvaras (Trafikverket har med fem testfrågor) för att bli godkänd behöver 52 av svaren vara rätt. Legitimation skall medtagas till båda proven. Här tar man även körkortsfotot i Trafikverkets fotoautomat. Om man skulle bli underkänd på teoriprovet får man ändå köra upp. Efter att uppkörningen är gjord kan man boka nytt teoriprov. Båda proven måste vara godkända inom 2 mån, annars förfaller det godkända provet. 

 

  • Körprovet görs i Lysekil med trafikskolans bil. Efter legitimering görs en säkerhetskontroll och sedan kör man i ca 30 min. Hela provet tar ca 45 min. Glöm aldrig att det är en helhetsbedömning, och att småfel inte automatiskt innebär att man är underkänd. Så håll modet uppe, de flesta känner av lite nerver på sin uppkörning! Efter godkända prov kan man köra på sin legitimation tills körkort kommer på posten. Tuta och kör! :)